понеділок, 6 березня 2017 р.

Суд у Гаазі: Україна просить негайно припинити підтримку Росією збройних угруповань на Донбасі

Суд у Гаазі: Україна просить негайно припинити підтримку Росією збройних угруповань на Донбасі

06 Березень 2017, 19:06


Розгляд позову проти Росії у Міжнародному суді ООН. Гаага, 6 березня 2017 року
Розгляд позову проти Росії у Міжнародному суді ООН. Гаага, 6 березня 2017 року
Гаага – У понеділок Україна своїм виступом відкрила слухання Міжнародного суду в Гаазі у позові проти Росії. Упродовж першого судового засідання були представлені детальні обґрунтування звинувачень Росії в підтримці й фінансуванні тероризму, порушенні прав людини на сході України й етнічній дискримінації в незаконно анексованому Криму. У Палаці миру в Гаазі йшлося про численні задокументовані акти заохочення тероризму й насилля, етнічні утиски українців і кримських татар на анексованому Росією українському півострові.
Головний акцент протягом першого дня слухань був зроблений на вимозі прискорених тимчасових заходів, щоб захистити українців від подальшої агресії та дискримінації.


Перший день судового розгляду позову України проти Росії пройшов у ретельному викладенні всіх фактів агресії й всебічної підтримки проросійських сепаратистів з боку Москви.
Доповідач від української сторони, професор міжнародного права з Нью-Йорка Гарольд Гонджу Коу перерахував усі випадки грубих порушень Росією Конвенції про боротьбу із фінансуванням тероризму: нагадав про збитий російським «Буком» літак MH-17, про атаки на цивільні квартали Маріуполя, обстріли Авдіївки. Без упровадження запобіжних заходів для захисту українського населення, яке ніде у себе вдома не почувається в безпеці, криваві атаки й етнічна дискримінація триватимуть.
Звертаючись до суду, він розповів, чого Україна чекає від нього: «Не розв’язувати складних питань трактування угод чи досягати остаточного рішення щодо російської відповідальності за порушення цих угод. Все, що ми просимо, – аби суд тимчасово забезпечив захист невинних людей України, чиї права, захищені міжнародним законом, не були б понівечені протягом часу, коли вестиметься судовий розгляд».
Головне – домогтися від Москви припинити підтримку сепаратистів
Україна просить Міжнародний суд про тимчасові заходи на час розгляду справи. Серед таких заходів – домогтися від Росії негайно припинити матеріальну й іншу підтримку «груп, що вдавалися до актів тероризму проти цивільних в Україні». Вчинити тиск на такі групи, щоб надалі уникнути таких актів, а також утриматися від дискримінації в Криму, зокрема зупинити чинність заборони Меджлісу кримськотатарського народу і його діяльності й розслідувати зникнення кримських татар.

Немає коментарів:

Дописати коментар