четвер, 2 березня 2017 р.

Пам'ять жертв Корюківської трагедії вшанували на Чернігівщині

Пам'ять жертв Корюківської трагедії вшанували на Чернігівщині
02.03.2017 03:511336
У місті Корюківка Чернігівської області відбулися жалобні заходи з нагоди 74-х роковин Корюківської трагедії - наймасовішого знищення мирного населення за період Другої світової війни.


"Скорботний мітинг пройшов біля Меморіалу на честь героїчного опору жителів Корюківки нацистським загарбникам, а поминальна літія - на місці перепоховання жертв Корюківської трагедії 1943 року в урочищі Гай. На мітингу всі промовці наголошували на необхідності створення тут давно запланованого Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами. Вони казали, що це - питання національної безпеки, тому що почерк агресора тодішнього і нинішнього - один, і забувати його не можна", - прокоментував подію історик.
Спалення Корюківки разом з усіма її жителями (майже 7 тис. осіб) відбулося 1-2 і 9 березня 1943 року. У матеріалах Нюрнберзького процесу цю трагедію визначено як наймасовіше знищення місцевого населення на окупованих територіях за весь період Другої світової війни. Більшість убитих тоді корюківчан - це були діти, жінки та немічні люди похилого віку.
Спорудження Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами, в Корюківці було розпочато на виконання Указу Президента "Про заходи у зв'язку 70-ми роковинами Корюківської трагедії". Планувалося, що він буде загальнодержавним місцем вшанування жертв усіх спалених німецькими загарбниками українських сіл.


Немає коментарів:

Дописати коментар