неділя, 11 листопада 2018 р.

Цікаві факти про освіту


Цікаві факти про освіту
Освіта – важливий інструмент для здобуття знань. На протязі довго часу вона розвивалась, удосконалювалась і досі продовжує свій рух у майбутнє, з тією швидкістю, як і технічний прогрес. Проте, сьогодні, ви дізнаєтесь про найцікавіші історії та факти, які пов’язані з освітньою сферою. Можливо, ця інформація змінить ваше уявлення про ті речі, які є загальновідомими.
Факт №1. Традиційно, найстарішими університетами в світі вважають Оксфорд, Гарвард, Сорбонну. Та насправді, це університет Аль – Карауїн, який знаходиться у місті Фес ( Марокко). Навчальний заклад був заснований в 859 році, на кошти купецької сім’ї аль - Фіхрі. Спочатку це була мечеть, а вже потім стіни освітнього закладу стали розширюватись, і все більше охочих студентів виявляли бажання навчатись.
Факт № 2. Отримати освіту можна в будь-якому віці, і це довела жителька США Елізабет Ейчелбаум. У віці 90 років жіночка отримала диплом доктора наук. Родичі та внуки можуть гордитись неймовірними досягненнями бабусі.
Факт №3. Всім студентам тяжко висидіти на лекціях. А ви уявіть, що вона триває не 1 год. 20 хв, а до прикладу, 50 годин. Така лекція була прочитана в одному із австралійських вузів професоркою Барроуз. Послухати цікаву інформацію з уст досвідченої жінки прийшло понад 26 студентів.
Факт №4. Професія вчителя – складна і відповідальна. Тому, зрозуміло, що рівень заробітної плати має бути високим. Влада Швейцарії взяла на себе обов’язок підтримувати престиж професії вчителя, і тому, мінімальна заробітна плата становить 33 тис. дол. на рік ( понад 881 759 грн.). Уявіть, якби стільки отримували і українські вчителі.
Факт №5. До речі, у світі зареєстрований і самий великий гонорар. 3 млн. дол. отримав Роланд Дакт, доктор наук, за дводенний курс лекцій по лікуванню завдяки методу гіпнозу.
Незважаючи на те, що це відбувалось не в Україні, нам також є чим пишатись. Нехай у нас не сама краща система освіти, та не самі старіші заклади, але є те, чим можна гордитись і розповідати іншим.
Факт №1. А чи знали ви, що найдавніша школа в Україні була заснована в 988 році в приміщенні Кафедрального собору. Такі дані надає стародавній літопис «Повість минулих літ» Нестора Літописця. До речі, дата заснування школи співпадає з датою хрещення Русі.
Факт №2. Найбільшим університетом країни вважають Київський політехнічний університет ім. Ігоря Сікорського. Наш заклад приймає набагато більшу кількість студентів, ніж Гарвард.
Факт №3. Найстарішим ВНЗ прийнято вважати Острозьку академію в м. Острозі (Рівненська область). Проте, це не так. На протязі довгого часу заклад не міг визначитись зі своїм статусом. Тому, Києво-Могилянська академія вважається першим найвищим закладом.
Власне, таких цікавих фактів в історії освіти можна знайти багато. Ми впевнені, що Україна продовжить свій список досягнень у цій сфері, і обов’язково займе лідируючі позиції
Відомий факт, що шкільна освіта практично в усьому світі - обов'язкова складова життя кожної дитини. Але попри це у різних країнах існують власні підходи до організації навчального процесу. СВІТUA спільно із порталом ВСВІТІ пропонує вашій увазі найнезвичніші факти про школи в інших країнах світу.
Фінляндія: школа відпочинку
Учня не можна викликати до дошки, якщо він цього не хоче. Тут діти не здають іспити, у них немає щоденників. Батьки можуть дізнатися оцінки дитини з електронного класного журналу.
Китай: зарядка і масаж обличчя
Перед уроками учні обов’язково роблять зарядку, а двічі на день – масаж обличчя. Літні канікули тривають приблизно з місяць. Навчальний день максимально завантажений – уроки тривають від 8 до 16, потім - додаткові заняття.
Норвегія: відсутність оцінок
Тут до восьмого класу взагалі не ставлять оцінок, щоб учні не порівнювали одне одного і не відчували себе ніяково.
Японія: більшість викладачів – чоловіки
В країні переважна більшість викладачів – чоловіки. А ще там немає їдалень, і діти їдять просто за партами.
Бангладеш: школи на воді
Тут більше 100 плавучих шкіл – вони розташовані на човнах. Це пов’язано з частими повенями в країні. Проте у кожної такої школи є бібліотека і доступ до інтернету, а сама школа працює на сонячних батареях.

Бельгія: пиво в школі
До 1970-х років у шкільних їдальнях вільно продавали пиво. Зараз, щоправда, бельгійські школярі можуть пити лише газовану воду. Але є чимало прихильників повернення пива, адже воно, на їхню думку, набагато корисніше за колу.
Канада: жодної  дисципліни, оцінок і домашки
У школі ALPHA завжди панує свято непослуху. Тут немає дисципліни, оцінок, домашніх завдань. Учні самі обирають заняття, а класи розподіляються не за віком, а за інтересами.

Немає коментарів:

Дописати коментар