неділя, 11 листопада 2018 р.

11 листопада 1925 - вийшла перша платівка Луї Армстронга



11 листопада 1925 - вийшла перша платівка Луї Армстронга

Луї Армстронг біографія, фото, відео | Світ великих людей

Луї Деніел Армстронг — одна з найвизначніших постатей в історії джазу, видатний американський джазовий музикант, співак з цілою вокальною манерою виконання, композитор, керівник оркестру. Народився майбутній великий музикант в бідному негритянському районі в Новому Орлеані (США) 4 серпня 1901 року, щоправда, за твердженням самого Армстронга датою свого народження він вважав День незалежності США — 4 липня 1900 року. Ріс Армстронг в бідній досить неблагополучній родині, батько був робітником-поденщиком і залишив сім’ю, коли хлопчикові було 5 років, вихованням дитини займалася бабуся. Жили вони в Сторвилле — одному з новоорлеанський «кварталів розваг», відомому своїми танцклубами, барами і публічними будинками. З дитинства Луї змушений заробляти собі на життя продажем газет, вугілля, пізніше він став працювати в порту, а вечорами співав на вулицях у вокальному ансамблі.
У 1913 році він потрапив у виправний будинок для малолітніх Луї Армстронг біографія, фото, відео | Світ великих людейправопорушників за стрілянину з пістолета, який вкрав у поліцейського — «приятеля» його матері. Тут він виступав у табірному оркестрі і хорі, навчився грати на альтгорне і корнеті. Через півтора року він повернувся додому і грав в барах з різними аматорськими ансамблями, одночасно навчався у музикантів мистецтва джазу. З часом на талановитого юнака звернув свою увагу і став йому протегувати кращий корнетист міста Джо «Кінг» Олівер. У 1918 році Олівер поїхав до Чикаго, а на своє місце в оркестрі відомого і впливового «Кіда» Орі він порекомендував Армстронга.
Пізніше Армстронг став виступати в бенді «Фейта» Мэрэйбла, де вперше отримав основи нотної грамоти. Луї Армстронг стає професійним музикантом. У 1922 році «Кінг» Олівер запрошує його в свій оркестр «Креольський джаз банд» на посаду другого корнетиста. У 1924 році він одружується на піаністці Лілі Харден, переїжджає в Нью-Йорк і виступає в оркестрі Флетчера Хендерсона як трубач і співак, паралельно бере участь у записах з групою Кларенса Вільямса. У цей же період записується на пластинки з багатьма джазовими та блюзовими вокалістами. У 1925 році Армстронг разом з дружиною повертається в Чикаго, де організував свою групу Hot Five, куди увійшли Кід Орі, Джоні Сент-Сір, Джоні Доддс і Лілі Харден, у травні 1927 року до складу групи увійшли ще Бебі Доддс і Піт Бріггс, після чого група отримала назву Hot Seven. В цей період він записав дивовижні речі, які увійшли в золотий фонд джазу. У 1926 році він є солістом оркестру Керролла Диккерсона, пізніше він буде очолювати цей колектив до 1929 року. У 1927 році виступає в дуеті з Ерлом Хайнсом, в оркестрі Кл. Джонса, подорожує з гастролями по багатьом містам. У 1929 році, перебравшись в Нью-Йорк, виступає на Бродвеї і в Гарлемі, отримав широку популярність як вокаліст. Записуя композицію Heebie Jeebies, пробує себе у скэте, в результаті композиція стає хітом, скет спів — вельми популярним, а за Армстронгом закріпилося прізвисько «Сетчмо».
Луї Армстронг біографія, фото, відео | Світ великих людейВ кінці 20-х років він стає зіркою джазу першої величини. Широку популярність як у себе на батьківщині, так і за кордоном принесли Армстронгу турне по Європі та Північній Африці, вчинені ним у 30-ті роки. Після того, як розпався її шлюб з Лілі, він знову невдало одружився, а пізніше розлучається і лише в шлюбі з Люсіль Вілсон він щасливо проживе до кінця своїх днів. Крім участі в гастролях він виступає з оркестрами «Кіда» Орі, Чарлі Гейнза, Л. Рассела та іншими, бере участь у численних радіопрограмах і театральних постановках, знімається у фільмах. Популярність Армстронга зростає завдяки його різнобічною багатопланової музичної діяльності. На чолі групи All Stars він об’їздив всю планету, побувавши у багатьох країнах Латинської Америки, Європи, Азії, Африки.
Луї Армстронг біографія, фото, відео | Світ великих людейУ середині п’ятдесятих він був одним з найбільш популярних і знаменитих музикантів у світі, Держдепартаментом США йому було присвоєно звання «Посол джазу». У 50-ті роки він записав основні хіти: Mack the Knife, Blueberry Hill, Hello, Dolly. З Еллою Фицджералд виконав джазову версію знаменитої опери «Поргі і Бесс». Широта його інтересів безмежна, він виступає спільно з музикантами різних стилів і напрямків — диксиленду, модерн-джазу, свінгу, з симфонизированными складами, з церковними хорами, світ-бендами, блюзовими співаками, бере участь у мюзиклах, більше ніж 50-ти музичних фільмах, у філармонійних джазових оркестрах. Їм створена власна різновид «поп-джазу», яка могла садаптироваться, пристосуватися до будь-якої аудиторії, будь-якого стильового контексту і задовольнити смаки самих різних категорій слухачів.
Це одна з найбільш унікальних фігур в історії джазу. Він зміг зробити неймовірне і об’єднав неповторно-індивідуальну форму самовираження з нескінченною загальнодоступністю музики, простоту і спонтанність, традиційну музику з новаторською, негритянський хот-ідеал з європейськими ідіомами модерн-джазу і свінгу. У 1959 році Армстронг переніс інфаркт і не міг виступати в повній мірі. У 60-ті роки він виступає тільки як вокаліст, незважаючи на те, що в кінці 60-х він виходив на сцену лише на кілька номерів, концерти з його участю завжди мали величезний успіх. У 1968 році перші місця в американських хіт-парадах зайняла композиція What A Wonderful World, яку виконав Армстронг, а в 1969 році всі екрани світу обійшов мюзикл Hello, Dolly. Останні виступи Армстронга і групи All Stars відбулися в березні 1971 року, а 6 липня 1971 року видатний музикант, співак і композитор помер

Немає коментарів:

Дописати коментар