неділя, 26 лютого 2017 р.

Самі незвичайні будинки світу

Самі незвичайні будинки світу

Архітектура різних країн світу, різних міст і регіонів, звичайно, має свої особливості. Наприклад, можна говорити про типові для Москви новобудовах, нью-йоркских лофтах, швейцарських шале, римських будівлях з внутрішніми дворами, американських одноповерхових будинках, хмарочосах Сінгапуру і Токіо та інших значущих для світової архітектури тенденції і рішеннях.


Сучасна архітектура
       
Jacek Yerka. House source at
Однак є на планеті будівлі, які існують не лише в одному-єдиному екземплярі, вони не схожі ні на що інше, вражають уяву і самі по собі стають головною визначною пам’яткою свого міста.
У цьому рейтингу представлені самі-самі незвичайні, знакові будівлі, які також можна сміливо назвати «першопрохідцями» у своєму стилі.

Публічна бібліотека в Канзас-Сіті, США

Це будівля має також і друге, «кажуче» назва — «Книжкова полиця» і стало візитною карткою ділового кварталу Канзас Сіті-у Сполучених Штатах. Сама Публічна бібліотека міста була заснована більше 120 років тому і за свою історію пережила чимало ремонтів і перепланувань, поки в 2004 році не була розпочата серйозна реконструкція. Капітальний ремонт старої будівлі обійшовся скарбниці міста в 50 мільйонів доларів, проте в результаті Канзас Сіті-отримав нову vista і наочну агітацію користі читання.
Фасад Публічної бібліотеки Канзас Сіті-виглядає як справжня книжкова полиця, де розташувалися тома класиків, у тому числі Шекспіра, Діккенса, Толкієна і Лао-цзи. Цікаво, що у виборі книг, які стали прикрасою фасаду будівлі, змогли взяти участь і самі жителі міста, які пропонували свої улюблені твори.
Книжкові корінці, висота яких близько 7,5 метрів, а ширина — близько 2 метрів, виготовлені з майлару — матеріалу, що використовується в створенні рекламних вивісок. На фасаду в результаті розташувалися 22 тома, вибраних з безлічі запропонованих городянами Опікунською радою.
Архітектура різних країн світу
       
Публічна бібліотека, Канзас-Сіті, США

Лютеранська церква (Church of hallgrimur) в рейк ’ явіку, Ісландія

Одним з дивних споруд невеликий північної країни, Ісландії, є лютеранська церква Хатльгримскиркья. Це четверте по висоті споруда в державі, яка отримала назву на честь Хадльгримура Петурссона — знаменитого поета і духовного лідера, відомого як автор книги «Гімни пристрасті».
Розробником такого незвичайного проекту культової споруди став Гудйоун Самуельсон. Будівництво церкви почалося в 1945 році і тривало до 1986 року, незважаючи на таку відносну молодість, будівля виглядає дуже солідно. У 1948 була побудована центральна частина, де розташовані хори і крипта, а в 1974 були зведені широкі крила будівлі та башта.
Сьогодні в церкві можна побачити величезний орган, створений майстром з німецького Бонна — Йоханесом Клайсом. Висота механічного органу — 15 метрів, в конструкцію входять 5 275 трубок.
Лютеранська церква — не тільки одна з головних визначних пам’яток столиці Ісландії, але також служить як оглядової вежі, так як з її башти відкривається чудова панорама Рейк’явіка і його околиць.
Архітектура різних країн світу
       
Лютеранська церква в Рейк’явіку

Концертний зал Tenerife Auditorium. Канарські острови, Санта-Крус-де-Тенеріфе, Іспанія

Розробником ще одного незвичайного проекту став Santiago Calatrava. Tenerife Auditorium розташований на мальовничому березі головного міста острова Тенеріфе, що входить до складу архіпелагу Канарських островів — Санта-Крус-де-Тенеріфе.
Будівництво було розпочато в 1997 році і завершилося в 2003, незвичайний концертний зал обійшовся інвесторам в 72,3 мільйона євро.
Головною родзинкою незвичайного будівлі, які чудово вписався в пейзаж узбережжя, стало «крило», що піднімається над основним будовою і облицьований керамікою. Завдяки цьому «прикраси» концертний зал, в якому проходять виступи симфонічних оркестрів, а відвідувачі приходять послухати оперу або камерну музику, побачити танці і театральні постановки, а також зарзуэлу (іспанську оперету), схожий на гігантський вітрильник, раковину, шолом конкістадора або космічний корабель.
У будівлі розташовані два зали — на 1,6 тисяч і 400 місць, є можливість регулювання акустики приміщень для виступу оперних співаків, в холі розташовані магазин і кафе, а з відкритих терас можна милуватися морськими просторами.
Архітектура різних країн світу
       
Концертний зал Tenerife Auditorium, Канарські острови

Житловий комплекс Хабітат-67 (Habitat-67). Монреаль, Канада

Моше Сафді, архітектор з Ізраїлю, розробив і реалізував проект незвичайного житлового комплексу Хабітат-67 до виставці «Експо-67», на якій були представлені знакові архітектурні проекти зі всього світу.
Стиль цієї унікальної споруди — бруталізм, житловий комплекс являє собою 354 куба, буквально нарощених або поставлених один на одного. У комплексі знаходяться 146 квартир, причому кожне житлове приміщення має свій невеликий садок, розташований на даху квартири знизу.
Назва ЖК в Монреалі перекладається як «середовище проживання», архітектор вирішив показати як з розрізнених частин (куби, з яких складається будівля, створювалися окремо, а вже на місці збиралися в комплекс), можна вибудувати єдиний ансамбль.
Проект розвитку не отримав, так як зведення Habitat-67 виявилося досить дорогим, а квартири — не дуже зручними. В даний час цей житловий комплекс вважається кращим у світі місцем для заняття таким популярним екстремальним спортом, як паркур.
Архітектура різних країн світу
       
Хабітат-67 в Монреалі, Канада

Храм Лотоса. Нью Делі, Індія

Назва цього незвичайного культової споруди, розташованого на околиці Нью Делі в Індії, можна навіть не повідомляти мандрівникам — будівля настільки схоже на улюблена квітка Будди, що вгадати, яке отримало ім’я будова, не складе труднощів.
Цікаво, що, так як храм є Домом Поклоніння Бахаї, він відкритий для всіх, незалежно від віросповідання. Вісім Храмів Бахаї зведені по всьому світу, щоб кожен, хто вірує міг прийти туди і помолитися своєму богові, незалежно від прийнятих конфесійних обмежень.
Будівництво храму Лотоса велося з 1978 по грудень 1986 року. Керував проектом архітектор іранського походження з Канади — Фариборза Сахба.
Всередині храму немає жодної фрески або зображення, відвідувачів зустрічають лише білосніжні стіни і тільки на стелі зроблено напис арабською мовою — «Бог понад усе», так що кожен віруючий може звернутися саме до свого божеству.
Навколишні будівлі басейни тільки підкреслюють схожість з квіткою лотоса, створюючи враження, що храм пливе по блакитний гладі.
Архітектура різних країн світу
       
Храм Лотоса, Нью Делі, Індія

Кам’яний будинок (Stone house) або «Будинок троля» в Guimaraes, Португалія

Вельми колоритна будова, яка виглядає цілком вирізані з каменю. Однак насправді португальська «Будинок троля» просто «вписаний» між двома величезними валунами, а зовнішні стіни створені з дрібного каменю такого ж складу й фарбування, так що свою назву — Кам’яний будинок, будівля виправдовує повністю. Навіть дах будівлі являє собою монолітну кам’яну плиту, накриту черепицею.
до Речі, Будинок троля сміливо можна називати максимально екологічно чистим — неподалік встановлений вітряк, що забезпечує спорудження електрикою (втім, свічки в кімнатах теж є), а за опалення відповідає справжній камін з тих самих великих валунів. В оздобленні інтер’єру — тільки натуральний камінь і масивні дерев’яні балки.
Архітектура різних країн світу
       
Кам’яний будинок або Будинок троля в Португалії

Проект «Едем» (Eden project). Великобританія

Проект «Едем» — це ботанічний сад, розташований в графстві Корнуолл, у Великобританії. Включає в себе оранжерею, що складається з декількох незвичайних геодезичних куполів, загальною площею 22 тисячі квадратних метрів. Під «пупырчатыми» куполами оранжереї зібрана унікальна колекція рослин з усієї планети.
Ботанічний сад розташований в колишньому кар’єрі з видобутку каоліну.
Архітектура різних країн світу
       
Проект «Едем», Корнуолл, Великобританія
Геодезичні купола зібрані з декількох сотень шестикутників, дуже схожих на стільники і декількох п’ятикутників, що з’єднують конструкцію в цілісне споруда. Всі багатокутники виготовлені з міцного світлопроникного пластику. В одній з оранжерей зібрані представники тропічної фауни, в іншій — середземноморська рослинність.
Архітектором проекту став Ніколас Грімшоу, ідея належить Тіму Сміту, будівництво тривало три роки, а відкриття проекту відбулося в 2001 році.

«Будинок з бульбашок» (La Maison Bulle), Канни, Франція

Архітектор Антті Ловаг, створюючи будинок для свого друга, відомого модельєра П’єра Кардена, керувався власними уявленнями про підводному світі — таємничому і незвичайному.
Свою назву «Будинок-бульбашка» отримав не випадково — тут все округле, зовні будинок дуже схожий на справжні бульбашки піни, всередині він весь наповнений світлом, причому освітлення змінюється в залежності від зміни діб.
Будівля ідеально вписалося в ландшафт — розташоване на узбережжі будівля виглядає як невід’ємний атрибут берега, схоже на природні печери з водоймами біля входу.
Архітектура різних країн світу
       
Будинок з пухирців, Канни, Франція
Площа «Будинку з бульбашок» — 10 тисяч квадратних метрів, вартість незвичайного житла — 5 мільйонів фунтів стерлінгів. Цікаво, що будинок виявився не просто незвичайним, але і практичним, несподівано зручним.

Gherkin building або Огірок в Лондоні

Башта, заввишки 40 поверхів, розташована за адресою — Мері-Екс, 30 в Лондоні, не може претендувати на титул найвищого хмарочоса світу, але вважається однією з найбільш незвичайних «висоток».
Хмарочос не дарма отримав другу назву «Огірок» — його форма дуже схожа на цей популярний овоч, а скляний фасад відрізняється зеленуватим відтінком.
Архітектура різних країн світу
       
Хмарочос «Огірок» в Лондоні
Будівництво велося протягом 2001-2004 років, проект був розроблений знаменитим архітектором Норманом Фостером. Витрати на будівництво перевищили 400 мільйонів доларів. «Огірок» став прикрасою фінансового центру столиці Англії, в ньому розташовується штаб-квартира компанії Swiss Re, знаходиться кілька ресторанів, а перші поверхи відкриті для всіх відвідувачів.
Висота «Огірка» — 180 метрів, при будівництві використовувалися «зелені» технології, завдяки чому будівля споживає в 2 рази менше електроенергії, ніж звичайні хмарочоси.

Ідеальний палац (Le Palais Ideal) в Hauterives, Франція

Ідеальний палац вражає мандрівників не тільки своїм змішанням незвичайних стилів Близького Сходу, Алжиру, Китаю і помітного наслідування Антоніо Гауді, але і своєю історією. Будівля була побудована звичайним французьким листоношею, не мали ніякого спеціального освіти. Фердинанд Шевале будував свій Ідеальний палац 33 роки — з 1879 по 1912, використовуючи окремі камені, зібрані ним у місцевості, де він проживав.
Архітектура різних країн світу
       
Ідеальний палац, Франція
Всі стіни палацу прикрашені написами — висловами Христа, Будди, всілякими фігурами, кошиками, різьбленням по вапняку, піднімаються в повітря різноманітні прикраси, особливо ефектно будівля виглядає вночі.

«Будинок догори дном» (Wonder works). Пиджен Фордж, США

У місті Пиджен Фордж, в штаті Теннессі знаходиться ще одне досить незвичайна будівля, буквально «стоїть на голові». Цікаво, що «Будинок догори дном» виконаний в суворій відповідності зі стилем неокласицизму — білий, з класичними колонами, для входу використовується ніби «выломанный» пролом на місці горищного віконця, а одна з колон нарочито пошкоджена.
Архітектура різних країн світу
       
«Будинок вгору» дном в Пиджен Фордж, США
В «Будинку догори дном» знаходиться популярний парк розваг, відвідувачі можуть випробувати на собі землетрус силою 5 балів, пообідати в ресторані, а також відвідати одне з інтерактивних розваг, які розташовані на всій площі будівлі в 18 тисяч квадратних метрів.

Перевернутий будинок (Upside down house) в Шимбарку, Польща

Ще один перевернутий будинок знаходиться в місті Шимбарка, на півночі Польщі. Цікаво, що і спонсором будівництва і автором ідеї цього незвичайного будівлі стала одна людина — польський філантроп і підприємець Даніель Шапиевски (Daniel Czapiewski). За його словами, таким незвичайним будівлею, зведення якого зайняв всього 114 днів і було завершено в 2007 році, він хотів нагадати про померлу комуністичної епохи.
Самі незвичайні будинки світу
       
Перевернутий будинок в Шимбарку, Польща
Перевернутий будинок став однією з визначних пам’яток міста і користується великою популярністю серед туристів.

«Кривий дім» (Crooked house). Сопот, Польща

При погляді на цей незвичайний будинок, розташований в польському Сопоті, можна в подиві знизати плечима, можна дивуватися вигадці архітекторів, а можна поспівчувати мешканцям такого незвичайного житла. У будь-якому разі «Кривий дім» не залишає байдужими, оскільки в будівлі дійсно немає жодної рівної стіни, дах, стіни, вікна, колони, двері — ніби виліплені з пластиліну або спотворено океанськими хвилями.
Самі незвичайні будинки світу
       
«Кривий будинок» в Сопоті
Будинок було зведено по ескізах відомого польського художника Jan Marcin Szancer під керівництвом архітектора Яцека Карновського, «Кривий дім» заслужив на конкурсі «Великі мрійники» титул архітектурної вигадки року. Головна ідея проекту — у природі немає прямих ліній і чітких форм.
У будинку площею 4 тисячі квадратних метрів розташований торгівельний центр, а також офіси двох радіостанцій Сопота.

Будиночки з кубиків (Cubic houses). Роттердам, Нідерланди

Архітектор Піт Блом, мабуть, не встиг награтися в кубики в дитинстві і ставши архітектором вирішив збудувати будинок, з яскравих, схожих на іграшкові кубів.
38 таких яскраво-жовтих кубиків з’явилися на вулиці Oude Haven в Роттердамі в 1978 — 1984 роках. Архітектор не просто поставив кубики один на одного, але і розгорнув їх під кутом 45 градусів. Всі кубусы з’єднані між собою і є єдиний архітектурний ансамбль.
Самі незвичайні будинки світу
       
Будинок з кубиків, Роттердам, Нідерланди
Цікаво, що в таких незвичайних будівлях розташовані житлові квартири площею 100 квадратних метрів. Однак більшу частину корисного простору приміщення «з’їдають» розташовані під кутом стіни.

«Лісова спіраль», Дармштадт, Німеччина

Архітектор і живописець з Австрії Фриденсра’йх Хундертва’ссер, прославився створенням будівлею в незвичайному, властивий тільки йому «екологічне», «зеленому», «биоморфном», максимально наближеному до природи стилі.
Самі незвичайні будинки світу
       
«Лісова спіраль» в Дармштадті
Дім «Лісова спіраль», розташований в місті Дармштадт, Німеччина, відрізняється плавними лініями, революційними квітами і незвичайними формами. Будівля Forest Spiral складається з 105 квартир, спорудження зведено навколо природного ландшафту — всередині комплексу знаходиться мальовничий зелений дворик з струмочком, а вся дах будівлі являє собою чудовий сад, засаджений лимонними деревами і засипані піском.
Схожий будинок від архітектора Хундтервассера є також і у Відні — нерівні лінії, велика кількість зелені стало фірмовим стилем автора.

Національна бібліотека, Мінськ

Найбільша в світі бібліотека — Національна бібліотека Республіки Білорусь — налічує 20 поверхів, відрізняється незвичайною формою — на даху нижнього будівлі варто справжній «діамант», що представляє собою ромбокубооктаэдр. «Діамант» має висоту до 72,6 метра, вага масивного споруди — 115 тисяч тонн (без ваги книг, які зберігаються в бібліотеці).
Самі незвичайні будинки світу
       
Національна бібліотека, Мінськ
Незвичність будівля не тільки у формі, але і підсвічуванню, яка автоматично включається після заходу сонця і працює до півночі, візерунки на «діамант» і колір підсвічування змінюються кожну секунду.

«Матусін буфет» (Mammy’s Cupboard). Натчез (Natchez), США

Самі незвичайні будинки світу
       
«Матусін буфет», Натчез, США
У невеликому містечку Натчез, південному заході штату Міссісіпі знаходиться досить незвичайний ресторан — «Матусін буфет», який розташований у будинку, зведеному у вигляді фігури темношкірої жінки. Приміщення ресторану знаходяться просто під спідницею цієї шикарною і гостинній «пані».
Висота будинку, побудованого ще в 1940 році — 28 футів.

«Танцюючий будинок» в Празі, Чехія

Це будівля, вельми схоже на двох, що злилися в танці партнерів, ще називають вальсирующим. «Танцюючий будинок» був побудований в історичному центрі Праги в 1996 році, займалися розробкою проекту архітектор Владо Мілуніч з Хорватії та архітектор Френк Гері, Канада. Спочатку будівля, абсолютно що вибивається з навколишнього його архітектурного ансамблю Старого міста, викликало невдоволення жителів столиці Чехії, однак потім стало однією з визначних пам’яток Праги.
Самі незвичайні будинки світу
       
«Танцюючий будинок» в Празі
Тепер місцеві жителі називають його просто — «Стакан», а екскурсоводи — «Джинджер і Фред», так як архітекторів надихнули на створення такого незвичайного будови відомі танцюристи Джинджер Роджерс і Фред Астер.
У «Танцях будинку» знаходиться офісний центр з штаб-квартирами багатьох міжнародних компаній, а на даху розташувався ресторан французький.

«Обертовий хмарочос» (Dynamic Tower) в Дубаї

Одним із самих незвичайних будинків у світі стане «Обертовий хмарочос» — Dynamic Tower, будівництво якого ведеться в даний час в Дубаї.
Самі незвичайні будинки світу
       
«Обертовий хмарочос» в Дубаї
Кожен окремий поверх цього 420-метрового хмарочоса може повертатися на 360 градусів окремо від інших частин будівлі, на останніх поверхах розташуються 10 розкішних приватних вілл, власники яких зможуть контролювати рух «своєї» частини висотки. На останніх поверхах будівлі розташуються офісний центр, готель і приватні квартири.
Забезпечуватися електрикою «Обертовий хмарочос» буде за рахунок установлених сонячних панелей і 48 вітрових турбін. Витрати на будівництво перевищать 700 мільйонів доларів.
Це лише невеликий список найбільш незвичайних і цікавих будівель світу, адже є ще будинку-черевики, будиночки, підвішені на гілки дерев, будинки із заліза і у вигляді банкноти… Залишилося тільки поскаржитися, що поки ще ніхто не побудував будинок у вигляді симпатичною новорічної ялинки

Немає коментарів:

Дописати коментар