субота, 18 лютого 2017 р.

Між неволею і незалежністю. 18 лютого 2014 року

Між неволею і незалежністю. 18 лютого 2014 року


18 лютого 2014 року, вівторок.
Події напередодні. На віче на Майдані Незалежності у неділю, 16 лютого, керівництво Штабу національного спротиву зі сцени погодило із учасниками протесту проведення "мирного наступу активістів Майдану задля виконання вимог".
Акція була запланована на ранок 18 лютого і включала ходу від Майдану до будівлі Верховної Ради. Учасники Віче схвально сприйняли необхідність проведення акції. Насамперед, йшлося про підтримку голосування у Верховній Раді за повернення до Конституції 2004 року, яка б збалансувала парламентські і президентські повноваження. Захід широко анонсувався.
Наступного дня, 17 лютого, "Правий сектор" повідомив, що наказав усім своїм загонам у Києві та регіонах перейти до стану повної готовності, у зв'язку з оголошеним на вівторок "Мирним наступом".
Всеукраїнське об'єднання "Майдан" анонсувало подію, як "мирний наступ" на депутатів з вимогою негайно ухвалити всі необхідні рішення для виходу з кризи і врегулювання ситуації".
8:00 - На Майдані починають формуватися колони для участі в ході під назвою "Мирний наступ". В них стоять як прості громадяни, так і представники Самооборони в екіпіровці: з щитами, палицями, у касках. Між тим, до Маріїнського парку, за повідомленням змі, йдуть колони людей до табору прихильників президента.
 Фото Олени Білозерської, ІА "Поряд з вами"


8:15 - З боку вул. Інститутської бійцями спецпідрозділів "Беркут", військовослужбовцями Внутрішніх військ МВС, а також вантажними автомобілями заблоковані вулиці Садова, Шовковична та Липська. Крім того, великими вантажівками перекрита вул. Грушевського в районі Кріпосного провулка.
8:30 - У будівлі КМДА комунальники проводять генеральне прибирання. (Напередодні, 16 лютого, комендант будівлі Руслан Андрійко підписав з послом Швейцарії як представником ОБСЄ, документ, за яким будівля передається під контроль ОБСЄ. Після цього відповідний акт підписав голова КМДА Володимир Макеєнко, фактично отримавши будівлю у підпорядкування столичної влади. 17 лютого активісти Майдану залишили приміщення КМДА).
Фото Андрія Нестеренка, "Голос України"
8:50 – Хода рушає в урядовий квартал від верхнього виходу станції метро "Хрещатик" по вулиці Інститутській. На чолі колони перебувають народні депутати від опозиційних фракцій Парламенту, загони самооборони, священики та інші. У Києві сонячна погода, температура повітря +1.
  Фото Олени Білозерської, ІА "Поряд з вами"
9:20 - Вся вулиця Інститутська перекрита учасниками протестної ходи. Голова колони пройшла вулиці Садову, Шовковичну, Липську і через Кріпостний провулок досягла вул. Грушевського.
 Фото Олени Білозерської, ІА "Поряд з вами" 
9:30 - На вулиці Грушевського біля Кріпосного провулку декілька учасників мітингу залізають на вантажівки, що перегороджують дорогу і витісняють звідти бійців Внутрішніх військ. Деякі з членів Самооборони Майдану намагаються зупинити та заспокоїти активних протестувальників. Тим часом з боку ВВ підійшли бійці "Беркуту", в хід йдуть палиці.
9:40 - Хода продовжує прибувати з боку Кріпосного провулку і її учасники проходять всередину Маріїнського парку. Кордон Внутрішніх військ відокремлює протестувальників від пропрезидентського табору, що розгорнувся навпроти будівлі Верховної Ради.
  Фото Олени Білозерської, ІА "Поряд з вами"
9:45 - Протестувальники проникають в кабіну вантажівки, яка перекриває проїзд по вул. Грушевського, заводять її і від'їжджають, звільнивши проїжджу частину.
9:50 - Близько 50 народних депутатів від опозиції заблокували трибуну та президію Верховної Ради через те, що апарат Парламенту відмовляється реєструвати постанову про відновлення дії Конституції в редакції 2004 року. Вони повідомили, що в секторі реєстрації законопроектів зачинені двері за вказівкою голови Парламенту В. Рибака.
10:15 - На розі Інститутської та Шовковичної починаються зіткнення учасників акції з силовиками, що блокують підход до Верховної Ради. Спецпризначенці застосовують світло-шумові гранати, слізогінний газ, гумові кулі.
Протестувальники в сторону кордонів силовиків кидають бруківку, петарди, запускають феєрверки, згодом пляшки з горючою сумішшю. На даху будинків на Шовковичній знаходяться спецпризначенці "Беркуту".
10:20 - На вул. Грушевського неподалік від стадіону "Динамо" в кількох точках протестувальники підпалили автомобільні шини. Вітер жене клуби диму у бік урядового кварталу.
10:50 - На вул. Шовковична учасники протестів підпалили два вантажних автомобіля "КамАЗ", які блокували проїжджу частину. Горять кабіни і передні колеса автомобілів. З боку правоохоронців вже під'їхала пожежна машина, яка буде гасити полум'я.
11:00 - В Маріїнському парку почались сутички між протестувальниками з одного боку і віськовими ВВ, а також прихильниками президента ("тітушками") – з іншого. Зі сцени мітингу ПР закликають чоловіків "дати відсіч екстремістам". Протестувальники застосовують петарди.
Учасники провладного мітингу кидають каміння з-за спин бійців ВВ, багато з них екіпіровані як Самооборона Майдану (щити, каски, палки).
  Фото Олени Білозерської, ІА "Поряд з вами"
11:10 – Бійці спецпідрозділів з даху будинків на Шовковичній стріляють з рушниць по протестувальникам, кидають в натовп світло-шумові гранати.
11:20 - У штаб ПР на вулиці Липський кидають пляшки з горючою сумішшю і каміння.
Фото Reuters
Незважаючи на чисельні анонси масової акції "Мирний наступ" і запекле протистояння в день її проведення, керівники штабу ПР не давали рядовим співробітникам розпорядження залишати будівлю з метою безпеки. У будинку поширюється дим. Співробітники, серед яких жінки, виходять на центральний вихід крізь коридор, що зробили протестувальники, інші залишають будівлю через чорний хід та вікна з протилежного боку будівлі.
Згодом протестувальники заходять в будівлю, виносять прапори і частину документів.
 Фото Reuters
11:25 - Апарат Верховної Ради присвоює реєстраційний номер 4154 постанові опозиції про повернення до Конституції в редакції 2004 року, однак не публікує його на сайті ВР як зареєстрований документ. В кабінеті голови ВР Володимира Рибака триває нарада з лідерами фракцій, зокрема, обговорюється питання внесення даної постанови до порядку денного.
11:45 - На вул. Інститутській протестувальники під руки виводять щонайменше п’ятьох співробітників міліції від епіцентру протистояння в бік Майдану.
11:50 - Під час сутичок у Маріїнському парку в результаті розриву вибухових пакетів повністю згорів один з наметів в пропрезидентському таборі.
  Фото Олени Білозерської, ІА "Поряд з вами"
12:00 - Народний депутат, лідер фракції "УДАР" Віталій Кличко в стінах Парламенту каже, що звертається до президента Віктора Януковича терміново оголосити дострокові парламентські і президентські вибори та дати команду фракції Партії регіонів проголосувати за повернення до Конституції 2004 року. На його думку, це зменшить напругу в суспільстві.
12:15 - З боку вулиці Пилипа Орлика кілька сотень силовиків і людей в штатському з битами, палицями і залізними трубами ("тітушки") витісняють від офісу Партії регіонів протестувальників. Пожежники гасять вогонь в будівлі. 
12:30 - Протестувальники зайшли до Будинку офіцерів та облаштували там медпункт.
Фото газети "Дзеркало тижня"
13:20 - Бійці "Беркуту" з вулиці Шовоковичної перейшли у наступ на вулицю Інститутську. Протестувальники відходять в протилежні сторони: частина до вул. Садової, інші – в бік вул. Липської.
"Беркут" стріляє в натовп і добиває гумовими кийками тих, хто затримується. Протестувальники кидають каміння та петарди.
  Фото Олени Білозерської, ІА "Поряд з вами"
13:30 - У зверненні Центрального штабу "Правого сектору" на офіційній сторінці у мережі "Вконтакте", організація закликає власників вогнепальної зброї вийти на Майдан через високу ймовірність силового розгону.
14:00 - У МВС України заявляють про вогнепальні поранення п’яти військовослужбовців внутрішніх військ, і всього 37-ох постраждалих правоохоронцях.
 Фото УНІАН
Медслужба Майдану повідомляє, що з боку протестувальників – десятки постраждалих, більшість отримала поранення середньої тяжкості від світло-шумових гранат.
 Одна з найвідоміших фотографій цього жахливого дня. Науковці, батько і син Кузнецови. Фото Reuters
14:10 – Група протестувальників намагається увійти до будівлі Міністерства охорони здоров'я, що в Маріїнському парку. Охорона установи перешкодила їм потрапити всередину.
14:20 – Лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявляє, чого домагається опозиція в Раді: "Чіткий конкретний пакет: реєструємо постанову [про відновлення Конституції 2004 р.], включаємо до порядку денного, відновлюємо конституційний лад, починаємо негайні політичні переговори про формування уряду народної довіри". Він підкреслює, що шанс на вирішення кризи залишається, якщо президент дасть вказівку своїй фракції повернутися в стіни парламенту, зареєструвати постанову і розглядати її.
14:25 - Біля Верховного Суду, що на вулиці Пилипа Орлика, 4, сталася сутичка між протестувальниками і невідомими людьми у штатському з бітами, палками, та зброєю.
14:30 - Народні депутати від опозиції Леся Оробець, Сергій Терьохін, Микола Княжицький, Людмила Денисова, і Степан Кубів намагаються звільнити поранених протестувальників з автозаку, що знаходиться на вул. Липська.
 Фото Лесі Оробець
14:45 - МЗС України закликає іноземні держави та міжнародні організації засудити "радикальні сили" в Києві, дії яких "ставлять під загрозу конституційний лад у державі".
14:50 - На прохання голів фракцій парламенту та інших колег, начальник Штабу національного спротиву, народний депутат від опозиції Олександр Турчинов вирушає з Верховної Ради в Адміністрацію президента на зустріч з президентом Януковичем. За словами Турчинова, депутат від Партії регіонів Вадим Новинський подзвонив в АП і погодив зустріч.
14:55 - Керівництво Міноборони України вимагає негайно звільнити Центральний будинок офіцерів Збройних Сил України. Протестувальники, йдеться в повідомленні прес-служби, провокують відповідне реагування з боку Міністерства оборони України".
15:00 - У медпункті в Домі офіцерів знаходяться тіла трьох протестувальників загиблих під час сутичок. Також надається допомога близько сотні постраждалим, семеро – у критичному стані.
У дворі одного з будинків на вул. Шовковична надають медичну допомогу кільком десяткам військовослужбовців, що отримали поранення різної тяжкості (медики повідомляють, що в тому числі – і вогнепальні поранення).
15:05 - Силовики відігнали протестувальників з боку станції метро "Арсенальна", де вони забарикадували проїзд кількома громадськими автобусами.
Фото "Української правди"
Протестувальники відійшли в сторону площі Слави. За "Беркутом" йшли пропрезидентські прихильники в цивільному з камінням і палицями.
15:10 - За словами Олександра Турчинова, вони домовляються з Віктором Януковичем про наступне: для того, щоб зупинити кровопролиття, бійці спецпідрозділів перестають вести вогонь, а протестувальники відходять назад на Майдан.
15:15 – Учасники протесту знову взяли під контроль будівлю КМДА. Вони вибили вікна з правого боку будівлі та проникли всередину. Вони також підпалили покришки біля залізних воріт, що ведуть у двір мерії, де, на їхню думку, можуть перебувати бійці спецпідрозділу "Беркут".
15:20 – Дорогою від АП до ВР Турчинов, за його словами, зв'язується з керівниками Самооборони, інформує про домовленість щодо перемир'я, і як начальник Штабу нацспротиву дає наказ відступати до Майдану.
15:30 - Закрито на вхід та вихід станції метро "Хрещатик", "Майдан Незалежності", "Арсенальна" та "Поштова площа".
15:35 – У київській міліції повідомляють, що відкрито кримінальне провадження за статтею 294 (масові заворушення) Кримінального кодексу України.
15-45 - На вул. Інститутській учасники протесту відходять від вул. Липської в сторону Майдану - "Беркут" іде у наступ на мітингувальників. Спецпризначенці під час наступу застосовують світло-шумові гранати, рушниці.
  Фото Олени Білозерської, ІА "Поряд з вами"
Протестувальники кидають під ноги "Беркуту" пляшки з гоючою сумішшю. Люди відступають спочатку повільно, потім переходять на біг.
"Беркут" продовжує їх переслідувати по вулиці Інститутській, активно ведучи стрільбу. Вони б`ють гумовими кийками тих, хто залишається позаду.
15:55 - Глава Служби безпеки України Олександр Якименко і глава МВС України Віталій Захарченко закликали лідерів опозиції заспокоїти протестувальників і повернутися за стіл переговорів. Якщо до 18.00 "безлади не припиняться", силовики обіцяють "навести порядок всіма засобами, передбаченими законом".
16:00 - Прес-служба Партії регіонів повідомляє, що в ході нападу на офіс партії на Липській померла одна людина - співробітник господарського відділу.
16:05 – По вулиці Грушевського здійснюється наступ спецпідрозділів, силовики розібрали основну барикаду і просуваються до Європейської площі. Самооборона Майдану та інші протестувальники, прикриваючись щитами, відходять до Майдану.
16:10 - Рух Київського метрополітену повністю зупинено. Пасажирів просять покинути приміщення.
16:15 – "Беркут" підійшов до барикад зі сторони вул. Інститутської та з боку Європейської площі. Силовики взяли в кільце Жовтневий палац. Зі сцени Майдану звучать заклики не розходитись, а тримати оборону.
16:20 – В екстреному порядку відбувається передислокація активістів на Майдані з наметів у Будинок профспілок, штаби "Правого сектора" і Автомайдану.
16:30 - Міліція розбирає барикаду на Інститутській біля верхнього виходу зі станції "Хрещатик". Загін силовиків під прикриттям бронемашини "Урал" слідує до Майдану.
16:35 - На вул. Інститутській від Липської до готелю "Україна" на тротуарах знаходиться велика кількість поранених, як з боку протестувальників, так і силовиків. Медики надають їм допомогу. Біля станції метро "Хрещатик" тіла двох загиблих цивільних людей літнього віку.
16:45 – Учасники протестів на Майдані розбирають бруківку. Зі сцени виступають активісти та народні депутати від опозиції, вони закликають людей приходити на головну площу.
16:50 – У Михайлівському Золотоверхому монастирі калатають дзвони.
17:30 – Прес-служба метрополітену повідомляє, що рух метро зупинено постановою голови КМДА Володимира Макеєнка через "загрозу терактів".
17:30 - ДАІ обмежила в'їзд автотранспорту до Києва.
17:45 - Генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявляє, що відповідальність за зіткнення в центрі Києва мають взяти на себе лідери опозиції. ГПУ, за його словами, вимагатиме "найсуворішого покарання як для тих, хто підбурював людей на сьогоднішню акцію, так і для тих, хто організовував і керував ними".
18:00 – Зі сцени Олександр Турчинов просить протестувальників вивести за периметр Майдану всіх неповнолітніх.
18:00 – Сотні невідомих у цивільному перебувають разом із спецпризначенцями на вул. Липський. Очевидці стверджують, що їм роздають пляшки з горючою сумішшю.
18:30 - У Києві спостерігається транспортний колапс. Метро не працює, центр міста заблоковано, рух по основним дорогам вкрай ускладнений через велике скупчення автомобілів. Зафіксовано 10-бальні багатокілометрові пробки. Громадський транспорт працює безкоштовно і його робота продовжена на всю ніч.
У магазинах Києва зникають хліб та продукти першої необхідності, які люди масово закуповують.
18:45 – МВС повідомляє, що у ході зіткнень з протестуючими в центрі Києва з боку правоохоронців 2 загиблих, 18 з вогнепальними пораненнями, 22 у важкому стані.
19:30 - Від імені КМДА та Київради Макеєнко закликав киян та гостей столиці утриматися від поїздок в центр.
19:40 - За інформацією обох сторін, на 11.00 19 лютого, заплановано зустріч лідерів парламентської опозиції з президентом Януковичем.
19:45 – Силовики почали штурмувати Майдан. Спецпризначенці наступають в бік протестувальників з Інститутської під прикриттям водомету. Водночас на Хрещатику зі сторони Європейської площі силовики намагаються ламати барикаду, на якій стоять люди. У відповідь учасники протестів використовують каміння і феєрверки.
20:00 – Протестувальники закидали пляшками з бензином БТР, який намагався протаранити барикаду з боку Європейської площі.
20:05 - Проти протестувальників застосовують водомети з боку вул. Інститутської. Температура повітря в Києві близько +2.
20:10 - Кілька десятків осіб у масках і касках зайшли до посольства Канади в Україні, розташоване на вул. Костьольній. На виклик на "102" виїхала слідча оперативна група Шевченківського райуправління міліції. Втім, представник консульства повідомив міліціонерам, що люди не вживають ніяких радикальних дій і що "він сам з ними розбереться".
20:20 - Біля Стели Незалежності горять намети, раніше встановлені протестуючими. Спецпризначенці в мегафони закликають жінок і неповнолітніх терміново покинути Майдан, де міліція "проводить антитерористичну операцію".
20:45 – Арсеній Яценюк зі сцени звертається до президента припинити наступ і оголосити перемир'я до ранку - тоді опозиція готова піти на переговори. Для цього, за його словами, силовикам слід відійти назад на 200 метрів.
21:00 – Віталій Кличко закликає лідерів демократичних держав втрутитися в ситуацію в Україні, не залишатись осторонь.
21:30 – Групи силовиків, які спустилися з боку Жовтневого палацу, відтіснили протестувальників і вже частково ступили на сам Майдан Незалежності.
 Фото газети "Дзеркало тижня"
22:00 - Міліція перекрила в'їзд у центр Києва для будь-якого транспорту, крім тролейбусів та громадського транспорту.
22:20 - Голова КМДА Володимир Макеєнко звернувся до комерційних структур і приватних підприємців, які працюють в центральному районі міста, із закликом зробити 19 лютого вихідним днем.
22:45 - У фракції "Батьківщина" заявляють, що народний депутат України, комендант Штабу нацспротиву Андрій Парубій перебуває в лікарні.
23:00 - В прес-службах політсил повідомляють, що лідери опозиційних фракцій Яценюк та Кличко пішли на зустріч з президентом Януковичем (їм доведеться чекати не менше двох годин, перед зустріччю до них приєднається Олег Тягнибок).
23:20 - На Майдані Незалежності, а також на Софіївській та Михайлівській площах згасло світло.
23:40 - Голова КМДА повідомив про створення міського оперативного штабу із забезпечення життєдіяльності міста, який працюватиме цілодобово до врегулювання конфлікту.
23:45 - Бійці спецпідрозділу "Беркут" проводять чергову атаку з боку Європейської площі під прикриттям водомету. Самооборона Майдану змогла стримати наступ і затримала одного силовика, його повели до сцени.
23:59 - За інформацією  Міністерства охорони здоров'я, під час протистояння загинуло 11 цивільних осіб, за медичною допомогою звернулася 221 людина, 114 госпіталізували. За інформацією МВС, кількість правоохоронців, загиблих у вівторок, зросла до семи осіб. За медичною допомогою звернулися 298 співробітників силових відомств.
В цілому госпіталізовано 272 правоохоронця, вогнепальні поранення отримали 59 силовиків. Водночас, Медична служба Майдану повідомляє загалом про 20-ох загиблих і близько 500 людей з пораненнями різного ступеня тяжкості. Правоохоронці цього дня затримали щонайменше 50 протестувальників.

Немає коментарів:

Дописати коментар