неділя, 4 вересня 2022 р.

У Лондоні знайшли найбільшу за пів століття римську мозаїку. За оцінками, її вік — щонайменше 1900 років

 

У Лондоні знайшли найбільшу 

за пів століття римську мозаїку. 

За оцінками, її вік — щонайменше 1900 років



Під час розкопок археологи знайшли в центрі Лондона найбільшу за останні пів століття римську мозаїку. Одну з двох панелей датують кінцем II або початком III століття.

Археологи з музею лондонської археології проводили розкопки, під час яких знайшли два римських мозаїчних панно з великими барвистими квітами, геометричними візерунками та орнаментом гільйош. Також на панелях були квіти лотоса та кілька різних геометричних елементів, зокрема вузол Соломона.

Орнамент має форму двох зчеплених овалів — її часто використовували в стародавньому Римі.

Найбільшу частину мозаїки датують кінцем II або початком III століття нашої ери, втім, археологи виявили під нею і сліди більш ранньої мозаїки. Це свідчить про те, що кімнату ремонтували, тобто насправді їй може бути набагато більше років.

Будівля, підлогу якої знайшли дослідники, була розташована на околиці римського Лондініума — району з центром на північному березі Темзи, що приблизно відповідає сучасному лондонському району Сіті.

Прессекретар музею додав, що кімната, в якій була мозаїка, могла бути частиною римського мансіо (у Римській Імперії це був офіційний готель для високопосадовців).


Немає коментарів:

Дописати коментар