середа, 9 травня 2018 р.

Друга світова і Велика Вітчизняна війна — цікаві факти

Друга світова і Велика Вітчизняна війна — цікаві факти


Пам’ять

Тільки наприкінці 80-х років минулого століття активізувалися дії по уточненню чисельності загиблих.
Інформація про чисельність загиблих відрізняється. По достовірних, але досить нечітким відомостям чисельність радянських громадян, що загинули на фронті й у тилу з початку Другої світової війни й до її закінчення, становить 43 мільйона чоловік.
Гармата
За період 1941-45 років загинуло більш як 26 мільйони громадян СРСР.
Загальна чисельність втрат Вермахту за весь період бойових дій не перевищує 8 млн.
Кількість громадян, що померли в полоні, й відправилися в еміграцію, перевищує 1,8 мільйони.
Залишається невідомою загальна кількість радянських дітей, насильно перевезених у Німеччину. Приблизна кількість тих, хто повернулися на батьківщину так само невідомо, але вдалося повернути становить не більш як 3 відсотки від загального числа дітей, які були насильно перевезені до Німеччини.
Блокада Ленінград – один з найстрашніших і водночас героїчних моментів історії радянського народу. Усім відомо, що місто розташоване не на острові. Однак це не допомогло його жителям і захисникам уникнути непростих умов блокади. Тривалість облоги, у якій брали участь армії Німеччини, Фінляндії, Італії й Іспанії, склала 872 дні.
Хліб
Денна норма хліба у блокадному Ленінграді
Згідно з офіційними даними на період початку Великої вітчизняної війни чисельність населення СРСР становила 194 мільйони чоловік. Після її завершення залишилося тільки 127 мільйонів.


Внесок жінок у перемогу

У війні 1941 брали участь як чоловіки, так і жінки.
За доблесть і відвагу в СРСР офіцерських звань були визнані гідними 80 тисяч представниць прекрасної статі.
Кількість жінок, що участвовавших у воєнних діях на фронтах Великої Вітчизняної війни, коливається в межах від 600 тисяч до одного мільйона.
Традиційним для даного військового періоду було створення різнопланових жіночих формувань (літних, стрілецьких, морських і т.д.) і бригад добровольців.
Щоб стати снайпером і потрапити на фронт, жінки проходили спеціальну підготовку в центральній школі снайперів.
87 представниць слабкої статі визнані гідними звання «Героя Радянського Союзу».

Внесок народу у перемогу

Понад 130 види озброєння створювалося оборонними підприємствами СРСР для фронту.
Для першої радянської мобільної системи залпового вогню «Катюша» снаряди проводилися на заводах, що працювали в Баку.
30 тисяч рублів — внесок 90-літньої колгоспниці, ці кошти були спрямовані на формування танкових і авіаційних частин.
Після бою
У переліку цікавих фактор про Велику вітчизняну війну слід відзначити обсяги особистих заощаджень громадян, відданих на задоволення військових потреб країни, їх можна виразити в скупих цифрах:
золото – 15 кілограмів;
срібло – 952 кілограми;
кошти – 320 мільйони рублів.

Героїзм

Подвиг Олександра Матросова був не єдиним: у документах військових років зафіксовано понад чотирьох сотень аналогічних випадків.
Достовірно відомо, що першим героєм Великої вітчизняної війни, що закрив 24.08.1941 власним тілом ворожий кулемет, був політрук і танкіст Олександр Панкратов. Його приклад надихнув на аналогічний подвиг ще 58 радянських солдатів.
Подвиги робили й спеціально навчені тварини. Приміром, собаки проходили навчання й ставали винищувачами танків, зв’язківцями, санітарами, саперами. Завдяки чотириногим друзям удалося знешкодити понад трьох сотень одиниць техніки й понад 4 мільйони ворожих фугасів і мін, одержати 200 тисяч важливих депеш, вивезти з бойових позицій близько 700 тисяч солдат, розмінувати понад три сотні великих населених пункта.

Про нагороди

«За узяття Берліна» — медаль, якою нагородили приблизно 1 мільйон 100 тисяч радянських солдатів.
Нагороджена була практично кожна людина, що приймала участь у бойових діях. Однак нагороди випускалися в недостатній кількості, що не дозволило вчасно відзначити всіх героїв. Тільки з початком мирних буднів почали розшукувати нагороджених, до яких нагороди не дійшли у військовий час.
Вартовий
Виявлення літаків противника
Один мільйон – кількість нагород, повернутих законним власникам до кінця 1956 р. Для одержання ордена або медалі громадяни повинні були особисто звертатися у відповідні органі.
Величезне число нагород залишилося не врученими: часто ветерани просто не доживали до врочистого й довгоочікуваного моменту.
Подвиг військових кореспондентів був високо оцінений, про що свідчать численні ордена й звання Герой Радянського Союзу.

Те, що не можна залишити без уваги

Щоб Кремль не постраждав від бомбувань, було вирішено замаскувати його споруди під міські квартали й установити на площах фанерні декорації.
Найтяжча ситуація військових років не перешкодила до 1943 року завершити відновлення Церкви й Патріаршества. У післявоєнній країні була створена рада по справах Російської Православної Церкви.
Пістолет Р.08, сконструйований Георгом Люгером, визнавався унікальним і вироблявся вручну в одиничних екземплярах.
Вартовий
Німецьким танкістам і льотчикам метамфетамін цілком офіційно додавався в продовольчі пайки.
На території України загарбниками разом з жителями спалено 334 населених пунктів.
Корюківка – місто в Чернігівській області, де німецькі окупанти за 2 дні спалили 1290 будинків і позбавили життя 7 тисяч мирних громадян.
Середина осені 1941 року для міста-героя Одеси ознаменувалася загибеллю 50 тисяч євреїв. Розправу здійснювали солдати румунських військ, що воювали на боці гітлерівської Німеччини.
Особистим ворогом Гітлера, за його словами, був диктор Ю.Левітан, за смерть якого була призначена надзвичайна нагорода в 250 тисяч марок. Диктора постійно охороняли.
Відомості з полів боїв, що озвучувалися голосом Левітана, не записували. Для історії запис був створений тільки в 1950 році.
Усім відомий факт підписання акту про капітуляцію Німеччини, аж ніяк не означав встановлення між двома державами миру. Рішення про «формальне» завершення ворожнечі було прийнято Президією Верховної ради наприкінці січня 1955 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар