пʼятниця, 19 травня 2017 р.

20 травня 264 року до н.е. відбувся перший гладіаторський бій

Йдучи на смерть. Легендарні римські гладіатори


20 травня 264 року до
 н.е. відбувся перший 
гладіаторський бій



"Ми жертвуємо живими, щоб нагодувати мертвих" - так імператор Каракалла в III столітті нашої ери видав ідейну основу гладіаторських боїв, разом із звіриними цькуваннями тих, що стали найкривавішим і жорстокішим видовищем в історії людства.
Згідно римським віруванням, які вони, у свою чергу, запозичили у етрусків, звірства повинні були утихомирити душі померлих. В давнину це було вищою честю, яку могли віддати знатному предкові вдячні спадкоємці.



Втім, спочатку цей етруський звичай достатньо поволі укорінявся в житті римлян часів ранньої Республіки, можливо, тому що їм доводилося багато працювати і багато воювати, і як розвагам вони віддавали перевагу атлетичним змаганням, кінним скачкам, а також простим театральним виставам, що розігруються безпосередньо в натовпі відпочиваючих. Тоді римлян ніяк не можна було назвати шанувальниками видовища передсмертних конвульсій і стогонів поранених, оскільки цього і так вистачало в їх повсякденному напіввійськовому житті.
Але ентузіасти знаходяться в будь-якій справі, і в 264 році до н.е. на Коров'ячому ринку Риму під час поминань по Бруту Пере, влаштованих його синами Марком і Децимом, відбувся поєдинок трьох пар гладіаторів (від латинського слова "gladius" - меч).
Але лише через ще майже 50 років це видовище отримало певний розмах: вже 22 пари гладіаторів впродовж 3 днів потішали погляди жителів на похоронних іграх, влаштованих на згадку про двічі консулову Марку Емілії Лепіду трьома його синами. І лише в 105 році до н.е. завдяки невпинним турботам народних трибунів про звеселяння римської черні, що вже почала формуватися як соціальний клас, гладіаторські бої були введені в число офіційних публічних видовищ. Так джинн був випущений з пляшки...
У результаті у II столітті до н.е. бої, що тривали декілька днів за участю не однієї сотні гладіаторів, не дивували вже нікого. З'явилися і люди, для яких зміст і навчання гладіаторів став професією. Вони називалися ланістами. Суть їх діяльності полягала в тому, що вони знаходили на невільничих ринках фізично міцних рабів, причому бажано військовополонених і навіть злочинців, викупляли їх, навчали всім премудрощам, необхідним для виступів на арені, а потім здавали в оренду всім охочим влаштувати гладіаторські бої.
Та все ж основну масу професійних бійців арени складали вихідці з гладіаторських шкіл. За часів правління Октавіана Августа (близько 10 року до н.е.) в Римі існувало 4 імператорських школи: Велика, Уранішня, де готували бестіарієв - гладіаторів, що билися з дикими звірами, школа Галлів і школа Даків.
Під час навчання в школі всіх гладіаторів ситно годували і кваліфіковано лікували. Прикладом тому може служити той факт, що знаменитий давньоримський лікар Гален довгий час працював у Великій імператорській школі.
Спали гладіатори попарно в невеликих комірках площею 4-6 кв.м. Тренування, що продовжувалися з ранку і до вечора, були дуже інтенсивними. Під керівництвом вчителя, колишнього гладіатора, новачки навчалися фехтуванню. Кожному з них давали дерев'яний меч і щит, сплетений з верби. Удари відпрацьовувалися на укопаному в землю дерев'яному колу заввишки близько 180 см.
На початковому етапі навчання "курсант" повинен був опанувати уміння завдавати сильних і точних ударів в уявні груди і голову супротивника, а також не розкриватися при обороні. Для зміцнення м'язів наступна після дерев'яної залізна учбова зброя спеціально робилася в 2 рази важче бойової.
Коли новачок в належному ступені осягав ази бойового мистецтва, його, залежно від здібностей і фізичної підготовки, розподіляли в спеціалізовані групи того або іншого типу гладіаторів.
Найстарішим, класичним типом, що проіснував до кінця Республіки, були самніти, названі так по імені народу, хоч і скореного римлянами, але вони нанесли останнім декілька військових поразок, за що і були практично винищені в I столітті до н.е. Проте, саме їх озброєнням римляни і забезпечили своїх перших гладіаторів. Воно складалося з великого прямокутного щита, шолома з високим гребенем і султаном з пір'я, короткого прямого меча і поножі на лівій нозі.

Немає коментарів:

Дописати коментар