понеділок, 13 лютого 2023 р.

Думки депутатів щодо моделі НМТ розділилися

 



Думки депутатів щодо моделі НМТ розділилися

Думки народних депутатів щодо моделі проведення НМТ, обговорення якої цього року набуло яскравого політичного забарвлення, наразі розділилися.

Після голосування законопроєкту щодо НМТ в першому читанні, що відбулося 6 лютого, депутати різних фракцій подали правки, які будуть обговорені при розгляді законопроекту під час другого читання.

За інформацією Освіта.ua, до законопроєкту пропонуються правки, якими передбачено щонайменше чотири моделі проведення НМТ в 2023 році.

Отже, що пропонують депутати напередодні голосування законопроєкту щодо НМТ, яке має відбутися на найближчому засіданні Верховної Ради:

Пропозиції (правки) від представників фракції «Європейська солідарність»

У «Європейській солідарності» пропонують законодавчо визначити модель НМТ, за якою обов'язковими предметами для вступу мають стати історія України та українська мова, виключивши з переліку обов'язкових математику.

Інші особливості моделі та варіативності предметів пропонується залишити на розсуд Міністерства освіти і науки.

Запропонована схема ЄС (2+_): обов'язкові українська мова + історія України. Інші особливості має визначити МОН.

Пропозиції (правки) представників фракції «Голос»

У «Голосі» пропонують розширити перелік тестових предметів до 4, включивши до переліку обов'язкових історію України. 

Окрім того, до переліку предметів за вибором пропонується додати предмет «Географія».

Запропонована схема (3+1): обов'язкові: українська мова + історія України + математика, а також предмет за вибором (іноземна мова, біологія, фізика, хімія, географія).

Пропозиції (правки) депутатської групи «За майбутнє»

У депутатській групі «За майбутнє» вирішили не заглиблюватися в тонкощі вступної кампанії, запропонувавши законодавчо встановити один обов'язковий предмет для вступу до закладів вищої освіти – історію України.

Інші особливості та перелік предметів пропонується залишити компетенцією Міністерства освіти і науки.

Пропозиції (правки) представників фракції «Слуга народу»

Правками, внесеними фракцією «Слуга народу», пропонується залишити раніше презентовану модель НМТ за схемою 2+1, додавши до переліку предметів на вибір предмет «Географія».

Запропонована схема (2+1): обов'язкові українська мова + математика + предмет за вибором (історія України, іноземна мова, біологія, фізика, хімія, географія).

Немає коментарів:

Дописати коментар