середа, 30 жовтня 2019 р.

Ганна Новосад: про 50 днів діяльності Кабінету Міністрів

МОН не підтримує ініціативи партії «Голос»

Ганна Новосад: про 50 днів діяльності Кабінету Міністрів

«Сьогодні #50ДнівУряду, які для мене злилися в один довгий і нескінченний робочий день. Хоч термін малий, щоб презентувати якісь визначні досягнення, сказати нам все ж є про що», - зазначає міністр.
Почали перегляд використання всіх субвенцій та інших програм бюджетної підтримки для школи. Бачимо, що є багато процедурних проблем, які не дозволяють ефективно і вчасно використовувати кошти на Нову українську школу, розвиток освітнього простору. Зараз у нас є близько 1,5 млрд невикористаних коштів (освітня субвенція, субвенція НУШ, субвенція на Інтернет). Щоб вони не пропали в кінці року, ми зробимо їх перехідними та 2020-го спрямуємо на підтримку, насамперед, опорних шкіл.
Опорні школи будуть нашим пріоритетом для підвищення якості освіти. Зараз таких шкіл трішки більше 800. За найближчі рік-два їх має стати близько 1500. Вже з 2020-го будемо цільово підтримувати в них розвиток освітнього простору і матеріальне забезпечення.
Ми почали зустрічі з департаментами освіти кожної з областей, щоб спільно проговорити перспективні плани побудови мережі закладів освіти. За результатами зустрічей з Житомиром, Волинню, Луганщиною та Вінницею радує той факт, що у нас спільне розуміння щодо а) проблеми малокомплектних шкіл б) розвитку мережі опорних в) початку формування мережі старшої профільної школи.
Пункт в) - надважливий. Адже старша профільна школа є одним із ключових елементів НУШ. І бажано почати підготовку завчасно. Запуск старшої профільної школи буде великою інвестицією, на яку потрібні чималі кошти - на капітальні ремонти і нове освітнє середовище, на глибоку перепідготовку вчителів. Саме тому над цим проєктом ми працюватимемо зі Світовим банком. Угоду плануємо підписати вже зимою 2020-го.
Ми запроваджуємо супервізію для вчителів. Наказ я підписала вчора. По суті, йдеться про додаткову допомогу вчителям для боротьби з професійним вигоранням та підбору кращих методик залежно від специфіки класу і з огляду на цінності НУШ. Йдеться НЕ про перевірку чи контроль. Супервізор – це наставник і консультант, який допоможе, підтримає, навчить новому та поділиться досвідом.

Немає коментарів:

Дописати коментар