четвер, 19 квітня 2018 р.

19 квітня 1775 р. початок Війни за незалежність Америки


Початок Війни з1775 - перші бої між британськими військами й американськими колоністами біля Лексингтона й Конкорда.
 Початок Війни за незалежність Америки








Війна за незалежність у Північній Америці (карта)
Війна за незалежність у Північній Америці (карта)
Війна за незалежність у Північній Америці 1775 – 1783 рр. (відома також як Американська революція) – визвольна війна 13 англійських колоній у Північній Америці проти панування Великої Британії, у ході якої було створено незалежну державу – СІЛА.
16 грудня 1773 р. – «Бостонське чаювання». Група молодих американців, переодягнених індіанцями, захопила три англійські кораблі в гавані Бостона і скинула в море 342 тюки з дешевим чаєм. Перший акт переходу від бойкоту англійських товарів до активного опору.
Початок 1774 р. – Прийняття англійським парламентом проти колоній «Репресивних актів», які самі колоністи назвали «законами примусу» або «нетерпимості». Розпуск колоніальних асамблей.
5 вересня – 26 жовтня 1774 р. – Перший Континентальний конгрес у Філадельфії. 65 делегатів від колоній прийняли «Декларацію прав і скарг», де засудили посягання Англії на «життя, свободу і власність» колоністів. Делегати визнавали себе підданими англійського короля, але вимагали скасування останніх парламентських актів стосовно колоній. Створили Континентальну асоціацію для координації своєї боротьби. У відповідь англійська влада запровадила військовий стан у Массачусетсі.
19 квітня 1775 р. – Перше зіткнення англійських частин і американських загонів при Лексингтоні та Конкорді. Початок Війни за незалежність.
10 травня 1775 р. – У Філадельфії розпочав роботу Другий Континентальний конгрес, який взяв на себе функції центрального уряду колоній. Проголосував за початок бойових дій і оголосив мобілізацію ополчення колоній на війну. Головнокомандувачем американської армії призначено полковника Джорджа Вашингтона з Віргінії.
17 червня 1775 р. – Битва за гору Банкер, поряд із Бостоном. Перша серйозна битва у війні за незалежність. Американці зазнали поразки, але довели здатність протидіяти і завдавати відчутних утрат англійській регулярній армії.
15 травня 1776 р. – Другий Континентальний конгрес прийняв рішення про перетворення колоній на незалежні від метрополії республіки-штати.
4 липня 1776 р. – Конгрес прийняв «Декларацію незалежності», підготовлену комітетом, що складався з п’яти членів, на чолі з Томасом Джефферсоном. Декларація проголошувала відокремлення від Великої Британії 13 північноамериканських колоній і утворення самостійної держави – Сполучених Штатів Америки.
Вересень 1776 р. – Конгрес оприлюднив рішення про те, що після перемоги всі учасники війни отримають великі ділянки незаселеної землі за Аллегантськими горами. Суттєво збільшився приплив добровольців до армії колоністів.
Версальський мирний договір між Англією та США
Версальський мирний договір між Англією та США
17 жовтня 1777 р. – Оточення і капітуляція англійської армії у форті Саратога (штат Нью-Йорк). Ці події стали переломними у Війні за незалежність. Було зірвано план англійців щодо підкорення Нової Англії.
Листопад 1777 р. – Другий Континентальний конгрес схвалив проект церпіої американської конституції «Статті конфедерації і постійного союзу». Набули чинності в 1781 р. після ратифікації штатами.
1778–1779 рр. – У війну проти Англії на боці США вступили Франція, Іспанія та Голландія.
19 жовтня 1781 р. – Об’єднана американо-французька армія і флот примусили капітулювати восьмитисячну англійську армію при Йорктауні, поблизу гирла Чесапіцької затоки. Після цього воєнні дії на території США фактично припинилися.
Початок 1782 р. – У Парижі розпочалися переговори між представниками Англії та США щодо укладення мирної угоди.
3 вересня 1783 р. – Підписання Версальського мирного договору між Англією та США, за яким визнавалася незалежність США і запропонований американською стороною новий кордон за річкою Міссісіпі

Немає коментарів:

Дописати коментар