четвер, 16 листопада 2017 р.

16 листопада1532 р.Кахамарка: хода інків, перетворене Пісарро в бійню


Картинки по запросу битва біля кахамарка


Кахамарка: хода інків, перетворене Пісарро в бійню


Франсіско Пісарро і його шлях до золота. Золоті міражі заманювали іспанських авантюристів в неймовірно складні і надзвичайно ризиковані експедиції, нерідко завершуються битвами, в ході яких вирішувалася доля того чи іншого індіанського народу чи держави.


Участь Тауантінсуйу – держави інків – також визначалася в ході військових зіткнень, в яких однією з ключових фігур виявився Франсіско Пісарро. Його шлях до багатства і слави був довгий і тернистий. Тільки пошук невідомих володінь в Південній Америці, що буяли золотом, зайняв близько десяти років.
Нарешті, в травні 1532 Пісарро, розміняв до того часу п’ятий десяток, на чолі невеликого війська досяг міста Тумбес (на кордоні сучасних Перу і Еквадору), звідки йому мали здійснити завойовницьку експедицію в казкову країну Перу, в землі інків.
Роздори у інків. Іспанцям пощастило. Внутрішні чвари між двома братами- претендентами на престол стрясали держава інків. Обидва престолонаслідника готувалися до вирішальної сутички за верховну владу, їм було ніколи турбуватися про дивні світлошкірих прибульців, що з’явилися на околицях їх володінь. Конкістадори дочекалися, коли війська одного з братів завдали нищівної поразки армії іншого, і тоді рушили в дорогу, « зважилися відкрити лежать в глибині провінції, насамперед Кахамарка ». 8 листопада 1532 індіанські провідники повели в її бік, в гори, іспанська загін, що складався з 168 солдат, включаючи 62 вершника.
З точки зору аборигенів, настільки нечисленне військо не могло являти собою реальної загрози для держави, який збирав під свої прапори сорокатисячним армії. Ймовірно, інки пропустили в свої землі жменьку завойовників, можливо, підтриманих деякими племенами, маючи намір незабаром розправитися з ними. Хроністи повідомили, що індіанці планували зберегти життя тільки цирульник, ковалю – зброярі і « великим ламам » (коням).
Конкістадори вступають в долину Кахамарки. Через тиждень після початку походу, 15 листопада, конкістадори, подолавши останній перевал, вступили в долину Кахамарки. Перехід був важким: сезон дощів викликав в горах снігопади, сильний мороз і вітер заважали вершникам і піхотинцям підніматися по крутих схилах ущелин. Нарешті перед поглядами змучених завойовників виявилася велична картина. Схили полонини були усіяні незліченною кількістю військових наметів, встановлених у строгому порядку. Дотримуючись традицій, багатотисячна армія брата – переможця Атауальпи розташувалася на відпочинок не в місті, а біля нього, щоб не завдавати незручностей місцевим жителям. Нічого подібного іспанці в Новому Світі ще не зустрічали, видовище « викликало у всіх велике сум’яття і страх».
Індіанець з шнуром кіпу, за допомогою якого передавали різну інформацію.
Індіанець з шнуром кіпу,
за допомогою якого
передавали різну
інформацію, в т.ч. про
чисельності війська.
З хроніки Гуамана
Поми де Аяли. XVI в.
Пастка. Загін конкістадорів поспішив до міста. Опинившись на вулицях Кахамарки, завойовники виявили, що городяни покинули свої будинки. З 2 тисяч жителів у місті залишилося не більше 500 чоловік. Іспанці запідозрили, що їм готують пастку, і мали рацію. За наказом Атауальпи, на підступах до Кахамарке сховалося 6-тисячне військо. Озброєні ножами і мотузками воїни були готові винищити прибульців, якщо ті спробують вирватися з поселення.

Все ж повелитель інків допустив помилку, дозволивши конкістадорам зайняти Кахамарка. За описом хроністів, місто мало надійні оборонні споруди. «Будинку… дуже міцно збудовані і оточені масивними стінами… Стіни складені з ретельно обтесаних каменів… З боку відкритій місцевості кам’яна фортеця з’єднана з площею допомогою сходів, що ведуть з площі в форт…»
Гінці до інкам. Не дочекавшись посланця від володаря Тауантінсуйу, Ф. Пісарро зважився відправити до нього гінців із запрошенням на зустріч в Кахамарка. Чотири десятки вершників на чолі з Ернандо де Сото і Ернандо Пісарро понеслися до індіанського табору. Атауальпа, мабуть, не без вагань прийняв запрошення.
Правитель інків відправляється на переговори. 16 листопада, після полудня, іспанці стали свідками грандіозного ходи. Кілька тисяч воїнів инкской армії зібралися на луках по обидва боки дороги. З табору вийшли люди, одягнені в картаті шати, і почали підмітати дорогу, яку місцеві жителі завжди містили в бездоганному стані. За ними в дорогу виступив кортеж Інки. Три загону, в яких воїни були одягнені в парадну форму одного кольору, із співом і танцями рушили до міста. За ними йшли знатні особи держави в обладунках і в коронах із золота і срібла. Вони несли дорогоцінні носилки, прикрашені яскравими пір’ям тропічних птахів і пластинами дорогоцінних металів. У паланкіні сидів правитель, вознесений над супроводжувала його натовпом сановників і полководців.
Хода рухалося повільно і досягло околиць міста незадовго до заходу сонця. Вступивши на вулиці Кахамарки, урочиста процесія пройшла по її головної магістралі на центральну площу. Обмежене будівлями простір не дозволило всім супроводжували інкові особам розміститися в центрі міста. Багато учасників кортежу зупинилися на вулицях. Невелика група найбільш значних персон, що мали право стояти поруч з володарем Тауантінсуйу, розташувалася по обидві сторони від паланкіна, внесеного на площу.

Немає коментарів:

Дописати коментар