неділя, 25 вересня 2016 р.

Відкриття Тихого океану

У пошуках таємничої країни Перу іспанський конкістадор Васко Нуньєс де Бальбоа перетнув Панамський перешийок і 25 вересня 1513 року першим з європейців досягнув океану, згодом названого Тихим.
Васко Нуньєс народився близько 1475 року і був третім з чотирьох синів у родині збіднілого шляхтича з містечка Херес-де-лос-Кабальєрос на кордоні з Португалією. 25-літнім він найнявся моряком до експедиції конкістадора Родріго де Бастідаса, яка вивчила близько тисячі кілометрів північного узбережжя відкритої два роки перед тим Південної Америки. Бастідас першим з європейців побував у затоках Дарьєн та Ураба, першим ступив на територію сучасної Панами, але у1502 році через поганий стан кораблів був змушений повернутись на острів Еспаньйола (нині - Гаїті), де був заарештований за незаконну торгівлю золотом.
Вимушено опинившись на Еспаньйолі, Бальбоа зайнявся вирощування цукрової тростини і розведенням свиней, але розорився, заліз у борги і, ховаючись від кредиторів, "зайцем" попав на одне із суден експедиції Алонсо де Охеда, яка в 1509 році відправилась на освоєння колонії Нова Андалузія на території сучасних Колумбії і Венесуели. Разом з Бальбоа у цьому плаванні звичайними моряками брали участь майбутнійзавойовник Перу Франсіско Пісарро і підкорювач МексикиЕрнан Кортес.
Досвід його попереднього плавання врятував Бальбоа життя, коли він був виявлений екіпажем, і Бальбоа став одним із засновників першої іспанської фортеці на південноамериканському континенті Сан-Себастіан-де-Ураба, на тому місці, де згодом виникло місто Картахена. Місцина виявилась мало придатною для життя, оточена войовничими племенами і Бальбоа запропонував вирушити на родючі землі західного узбережжя затоки Дарьєн. Піссаро, який очолив експедицію після повернення Охеди на Еспаньйолу, відмовився залишати Сан-Себастіан, і на початку 1510 рокуБальбоа з кількома десятками іспанців заснували селище Санта-Марія-ла-Антігуа, а наступного року Фердинандом II Арагонським він був призначений генерал-капітаном провінції Дарьєн.

Немає коментарів:

Дописати коментар